Американците спуснаха от въздуха и хуманитарни доставки за цивилното население в района, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Президентът Барак Обама разреши операцията, за да предотврати атака от страна на "Ислямска държава" срещу жителите на Амерли.

Помощта беше доставена от американски самолет, заедно със самолети от Великобритания, Франция и Австралия, посочи в съобщение говорителят на Пентагона Марк Райт.

Населеният предимно с шиити туркмени град Амерли, разположен на 160 километра северно от Багдад, е обсаден от джихадистите от повече от два месеца.

Иракската армия и кюрдски сили вчера започнаха офанзива срещу сунитските джихадисти от "Ислямска държава".

В събота стана ясно, че джихадистката група „Ислямска държава” е създала първата си „провинция”, която се простира върху гранични зони на Ирак и Сирия.

Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека джихадистите са обединили сирийския град Букамал и иракския Ал Кайм, както и околните им селища, създавайки „вилая” (провинция), която са нарекли Ал Фурат (Ефрат), предаде Фокус.

Джихадистката група „Ислямска държава” през юни обяви създаването на халифат на контролираните от нея територии в Ирак и Сирия.