"Посейдон"-ът е бил прехванат и върнат, тъй като е доближавал руската граница, според версията на Москва. А изтребителят бил "Су 30".

За случая първо съобщи говорителката на американските военноморски сили в Европа капитан Памела Кунц, цитирана от Ен Би Си. Самолетът на САЩ е водил рутинна операция в международното въздушно пространство, добави тя.

Американският пилот е преценил срещата над морето като "безопасна и професионална", въпреки че разстоянието 6 метра (20 фута) е извънредно малко в подобни случаи.

В миналото разминавания от много по-далече са оценявани от американска страна като инциденти, при това "опасни и непрофесионални".

Кунц е пояснила, че разстоянието е само една от величините, по които командирът на самолета преценява ситуацията. Сред останалите са скоростта, видимостта, метеорологическата обстановка и т.н.

Самолети и кораби на САЩ често взаимодействат с руски в международни води и над тях и повечето такива срещи са безопасни и професионални, е добавила военната говорителка.

Все пак случаят във вторник от дълго време е първият, за който се разчува без да го последват сърдити реакции и обвинения.

Москва: Американският "Посейдон" бе прехванат и се отдалечи от руската граница

Министерството на отбраната в Москва потвърди днес, че американски разузнавателен самолет Пи-8 "Посейдон" е бил прехванат от руски изтребител Су-30 на 9 май над Черно море, предадоха по-късно ТАСС и БТА.

Руски средства за контрол над въздушното пространство откриха около 12.00 ч. на 9 май над неутрални води от Черно море въздушна цел, наближаваща държавната граница на Русия.

За прехващането й бе изпратен изтребител Су-30 от дежурните сили на противовъздушната отбрана в Южния военен окръг.

След приближаване на безопасно разстояние пилотът на руския изтребител визуално разпозна въздушния обект като американски разузнавателен самолет Пи-8 "Посейдон", заяви служител на министерството.

Руският изтребител изпълни маневра, с която "поздрави" американските пилоти, след което американският самолет-разузнавач промени маршрута си и започна да се отдалечава от границата с Русия.

Изтребителят Су-30 благополучно се завърна на летището, където е базиран, добави източникът на ТАСС.