Американските въздушни удари помогнаха на иракските и кюрдските сили да си върнат основата в Ирак, върху която да стъпят, но въоръжените бойци от "Ислямска държава" (ИД) може да се очаква да се прегрупират и да започнат нова офанзива, заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

На пресконференция в Пентагона заедно с Хейгъл говори и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси. Той посочи, че въпреки че "Ислямска държава" може да бъде обуздана, тя не може да бъде победена, без да бъде нападната в Сирия.

Демпси каза, че не е задължително това да изисква въздушни удари на САЩ, въпреки че според Асошиейтед прес Хейгъл изглежда е оставил отворена тази възможност, като каза пред репортерите:

"Разглеждаме всички възможности".

САЩ ограничиха военните си действия в Ирак, но безпокойството се увеличи в момент когато "Ислямска държава" разширява обхвата си от убежища в Сирия от другата страна на иракската граница, отбелязва Асошиейтед прес. Президентът Барак Обама вече заяви, че ще включва по-нататъшни въздушни удари в Ирак, но не и изпращане на американски сухопътни сили.

Според Хейгъл заплахата от ИД е по-голяма от тази на "Ал Кайда".

"Усъвършенстваността, богатството и военната мощ на въоръжените бойци от "Ислямска държава" представляват сериозна заплаха за САЩ, която може да надмине тази, която някога представляваше "Ал Кайда". Те надминават всичко, което сме виждали до момента. Така че трябва да сме готови за всичко", предаде Ройтерс, като се позова на двамата военни лидери.

САЩ: Няма да плащаме откуп

САЩ отхвърлиха вчера идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули.

Издателят на Фоули в "Глобал пост" Фил Балбони назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи.
Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти, отбелязва ДПА.

"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова.
Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г.

Вчера стана ясно, че ИД са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо.

В плен на групировката са още около 20 граждани на западни страни, пише в. "Телеграф", цитиран от БГНЕС. Сред тяй са американският журналист Стивън Сотлоф от сп. "Тайм". Той бе показан на разпространеното видео до джихадиста, обезглавил Фоули.
Сред хуманитарните работници в плен на ИД са Ванеса Марцуло (21 г.) и Грета Рамели (20 г.). Сред заложниците са и трима служили към Червения кръст, отвлечени през октомври 2013 г.

Междувременно Държавният департамент и министерството на отбраната на САЩ призоваха ръководството на Twitter и YouTube да блокират видеозаписите на ИД.