Информацията на министерството на отбраната на САЩ е цитирана от Ройтерс и БТА.

Катерите на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция са прехванали с висока скорост американския ескадрен миноносец "Нице", който е въоръжен с ракети. Те са се приближили на около 270 метра от него.

Цитираният служител на Пентагона определи поведението на иранските военни като "опасно и непрофесионално" (стандартна формулировка за подобни случаи).

"Това създаде рискована, обезпокоителна ситуация, която можеше да доведе до по-нататъшна ескалация, включително до отбранителни действия от страна на американския кораб", подчерта той.

Ескадреният миноносец бил принуден да промени своя курс, за да се отдалечи от катерите. Съединените щати щяха да протестират по дипломатически път, ако имаха дипломатически отношения с Иран, добави служителят.

Елитният корпус, де факто военно крило на ислямския режим в Иран, гледа с подозрение на американската военна активност близо до страната, отбелязва Ройтерс.

През януари т.г. 10 американски моряци бяха задържани от ирански гвардейци, след като два американски патрулни плавателни съда влезли поради невнимание в ирански териториални води. Те бяха освободени на другия ден.