Против резолюцията, внесена за разглеждане от демократа от щата Тексас Ел Грин гласуваха 364 конгресмена - не само републиканци, но и демократи, предаде ТАСС.

Само 58 конгресмена гласуваха с "да".

В текста на внесената за разглеждане резолюция Грин упреква държавния глава в това, че е провокирал в страната практики на притеснения и расизъм.

Той припомня, че по време на безредиците в гр. Шарлотсвил през август 2017 година, Тръмп е упрекнал заради употребата на сила не само ултрадесните активисти и неонацисти, но и техните противници.

Даже еднопартийците на Грин обаче не подкрепиха толкова радикална мярка - от 364 гласували против резолюцията конгресмени, 126 бяха демократи.

Както отбелязва техният лидер в долната камара Нанси Пелоси "въпреки че въпросът за способността на Тръмп да управлява тази страна е закономерен", сега е неподходящо време за разглеждане на подобен документ.

Процедурата по импийчмънт предвижда привличане към отговорност на федерални служители /в т.ч. и президента на САЩ/, които се обвиняват в "държавна измяна, корумпираност или други тежки престъпления и правонарушения".

"Изключителен прерогатив" да формулира и предявява обвинения притежава Камарата на представителите на Конгреса, а съдебните заседания се провеждат в Сената /горната Камара/ под председателството на главния съдия на Върховния съд на САЩ.

За отстраняване на лице от заеманата длъжност обвинението трябва да бъде подкрепено с гласовете на две трети от присъстващите сенатори.

В САЩ процедура по импийчмънт на държавния глава е била инициирана три пъти.

През 1868 година президентът Ендрю Джонсън е бил обвинен за незаконно уволнение на военния министър.

Бил Клинтън, който бе президент от 1992 до 2000 година, беше обвинен в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието /аферата "Люински"/.

И в двата случая държавните глави  са били оправдани в Сената.

Ричард Никсън, който бе избран за президент за периода 1969-1974 г., подаде оставка през 1973 г. още преди началото на сенатските изслушвания. Той бе застрашен от импийчмънт във връзка с гръмкия политически скандал "Уотъргейт".