Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп се опита да достигне афроамериканските избиратели с реч пред предимно бели симпатизанти в град Де Мойн, щата Айова, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той говори и за смъртта на братовчедката на баскетболиста Дуейн Уейд в Чикаго. Тя беше уцелена от заблуден куршум, докато отивала да запише децата си в училище. Подобни случаи разбиват сърцата ни. Това не трябва да се случва в САЩ, подчерта Тръмп.

Кандидатът за президент на Републиканската партия добави, че като строител и баща не понася гледката на "ужасните условия в много от градските центрове".

"Като общество ние не може да толерираме такова равнище на насилие и страдания в собствените ни градове", заяви Тръмп.

В същата реч милиардерът обеща да работи за подобряване на сигурността в градските центрове и да сложи край на дискриминацията, поради която родители и деца са принудени да посещават изпаднали в тежко състояние държавни училища.

Тръмп подчерта, че една от целите му като президент ще бъде да помогне на американските фермери. Той предлага данъкът върху семейните ферми да бъде намален до 15 на сто.

"Ще сложим край на тълпата срещу американския фермер", обеща той пред събралите се, много от които са фермери.

Републиканският кандидат ги предупреди, че кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън "иска да затваря семейни ферми, също както иска да затваря и мини и леярни".

На сайта на предизборния щаб на Клинтън е изложен план, предвиждащ да се увеличи финансирането на селскостопанските работници.

Тръмп обеща твърди действия срещу нелегалната имиграция

Кандидатът за президент от Републиканската партия заяви, че ще предприеме решителна кампания срещу хората, които остават в САЩ и след като са изтекли визите им.

Той каза, че иска да създаде проследяваща система, която да позволи бързо да бъдат депортирани нелегални имигранти, просрочили визите си. Ще предложи и създаването на електронна система за проверка, която да попречи нелегално пребиваващите да се възползват от социални услуги и помощи.

Битката с нелегалната имиграция е важна, за да се помогне на американците да си намират работа, подчерта Тръмп.

Кандидатът на републиканците обеща, че като влезе в Белия дом, първата му задача ще е незабавно да депортира хилядите нелегални имигранти, които все още са в САЩ, въпреки, че са извършили престъпления.

Бивш сътрудник на Обама нарече Тръмп "психопат"

Бивш старши сътрудник на президента на САЩ Барак Обама днес нарече Доналд Тръмп "психопат", посочвайки, че републиканският кандидат за Белия дом отговаря на клиничното определение за личностно разстройство.

Дейвид Плъф, който ръководеше президентската кампания на Обама през 2008 година, каза това в предаването на Ен Би Си "Среща с пресата".

Това е поредната ескалация на тона в президентската кампания след поредица хули, разменени между лагера на Тръмп и неговата съперница от Демократическата партия Хилари Клинтън.

"Всъщност имаме един психопат, който се кандидатира за президент. Имам предвид, че отговаря на клиничното определение", посочи Плъф, признавайки, че няма образование по психология, но изброи симптомите, които има според него нюйоркският бизнесмен: "мания за величие, патологичен лъжец и липса на състрадание и угризение".

Изборният щаб на Тръмп не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс.