По думите му Вашингтон трябва да забрави за споразумението за сътрудничество в областта на отбраната с Филипините, ако той остане по-дълго на власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"С нетърпение очаквам времето, когато няма повече да виждам никакви чужди сили или войници в моята страна, с изключение на филипинските войници", добави Дутерте.

Филипинският лидер пристигна в Токио този следобед и се срещна с представители на филипинската общност. По време на срещата той отново отправи обиди по адрес на американците, но не спести похвалите по адрес на японците, предаде Франс прес.

"Японците са наистина мили и любезни. Япония наистина е нашият най-голям поддръжник", каза той и спомена за японските проекти за строителство на летище и пътища във Филипините.

Визитата на Дутерте в Япония ще продължи три дни. В програмата й са включени срещи с японския премиер Шиндзо Абе и с император Акихито.

Основната цел на визитата е развитието на двустранните търговски връзки и привличането на японски инвестиции във Филипините. Миналата година стокообменът между Филипините и Япония възлезе на 18 милиарда долара.