Това е заявил вчера съоснователят на фирмата Рамон Фонсека в интервю за Асошиейтед прес, цитирано и от БТА. Той е отказал да обясни как и от кого е направен този извод, тъй като «в момента се води разследване".

И в други изявления тази седмица от фирмата подчертаваха преди всичко "престъпния" характер на изтичането на нейните данни. Но за първи път сега е посочена "европейска следа".

Журналистите от германския вестник "Зюддойче цайтунг", получили първи "Панамските документи", уверяват, че до днес не знаят името на своя източник, съобщи по-рано ТАСС.

Общувайки с него, те са използвали традиционния английски псевдоним Джон Доу.

В електронна кореспонденция с колегите си от "Вашингтон пост" германските журналисти са казали също, че не знаят какви са били истинските намерения на това лице (или група), предало документите.

38-годишният Бастиан Обермайер през 2014 г. пръв е получил съобщение от т.нар. Джон Доу, който по-късно му писал "Искам да съобщите за тези материали и да публикувате сведенията за тези престъпления".

Но Обермайер и колегите му "досега нямат представа кой е техният източник и защо той или тя (а може би - те) се е обърнал към тях", пише "Вашингтон пост".

Фонсека е казал също, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява незначителният брой имена на американци в т.нар. "Панамски документи", публикувани преди няколко дни от Международния консорциум на разследващи журналисти.

Юристът поясни още, че той и неговият партньор Юрген Мосак по традиция работят с клиенти от Европа и Латинска Америка.

От документите става ясно, че 3500 собственици на акции на офшорни компании (при регистрацията) са представили на фирмата адреси в САЩ. Това обаче не значи, че тези лица са американски граждани, писа по-рано в. "Ню Йорк таймс".

Исабел Сейнт Мало де Алварадо, външен министър и вицепрезидент на Панама каза вчера, че нейното правителство се отнася сериозно към воденето на финансовата и юридическата дейност.

В интервю за тв канала "Телеметро", цитирано от ТАСС, тя се е разграничила от «Мосак Фонсека»

Администрацията на президента Хуан Карлос Варела се ръководи от принципите на прозрачността и нулевата толерантност към нарушенията, е заявила Сейнт Мало де Алварадо: "Ние няма да позволим за Панама да съдят по публикации, свързани с работата на една адвокатска кантора».