Безпрецедентната координирана акция ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици, за което европейските лидери взеха решение преди ден.

Съветът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп е препоръчал снощи експулсиране от САЩ на руски дипломати, чийто брой все още не е уточнен, в отговор на нападението в Солсбъри срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Очаква се Тръмп да вземе окончателното си решение идната седмица.

В четиричасови преговори в четвъртък вечерта британският премиер Тереза Мей е привлякла подкрепата на Франция, Германия, Литва и Ирландия за решителен отговор, който трябва да разстрои мрежата от руски операции, идентифицирана от британското разузнаване.

В кампанията ще се включат Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до девет други страни, посочва "Таймс", цитиран от БТА.
"Гардиън" също изброява тези страни, предаде БНР.

"Решени сме да действаме заедно", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Във връзка с публикациите от МВнР заявиха, че няма решение за експулсиране на руски дипломати от България.

Вчера премиерът Бойко Борисов, който заяви, че са нужни повече доказателства за вината на Москва за отравянето на Скрипал, допусна, че едва ли коалиционните му партньори биха се съгласили да експулсираме руски дипломати.

След избухването на скандала между Великобритания и Русия първо Лондон изгони 23 руски дипломати, след което Москва отвърна със същата мярка.