След като говорителят на Белия дом обяви, че телевизионни камери и фотоапарати няма да бъдат допускани на някои негови брифинги, Си Ен Ен изпрати вчера в прочутата зала за пресконференции художника Бил Хенеси, отразяващ съдебни заседания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Досега всекидневните брифинги на президентските говорители - при управлението и на републиканци, и на демократи - бяха предавани на живо по телевизията.

Шон Спайсър обаче заяви: "Мисля, че е добре да имаме дискусия за политиките по същество. И според мен не бива единствена грижа да е фактът, че това се предава по телевизията. Често сме били на разположение на телевизията и ще бъдем и занапред", добави той.

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани към Белия дом, изрази възраженията си към тази забрана: "Ние смятаме, че американците трябва да имат възможност да гледат и слушат как висшите американски ръководители отговарят на въпросите на независимите медии, според принципите на Първата поправка в конституцията, гарантираща свободата на словото".