Окончателната версия на документа ще е готова през февруари 2018 година, пише "Хъфингтън пост". медията обаче разполага с чернова на основния документ и публикува извадки от него.

През октомври 2017 година Доналд Тръмп заяви пред високопоставени служители в сферата на националната сигурност, че ще поиска увеличаване на ядрения потенциал на армията 10 пъти. В проекта за ядрена доктрина не се стига чак дотам, но има специален раздел за разработването на нови ядрени оръжия с по-малка експлозивна сила.

Логиката според Пентагона е, че намиращите се на въоръжение оръжия са твърде големи и много смъртоносни при употреба. Това се знае от всички и прави употребата им доста проблемна. Докато малките ядрени заряди дават увереност, че в отделни случаи могат да бъдат използвани, без да се стига до непоправими последствия, смятат военните.

В документа се твърди, че Русия има такива оръжия с по-малка мощност и заплашва да ги употреби, затова САЩ трябва да са готови да отговорят на това предизвикателство. Посочва се още, че руснаците разработват проект за автономна подводница с термоядрен заряд, която при взривяване ще предизвика гигантско цунами, способно да унищожи Източното крайбрежие на САЩ. Проектът носи името "Статус 6", подводницата може да слезе до 1 километър под водата и да измине повече от 6000 мили.

"Ядрените оръжия с малка мощност дават на президента и военните повече варианти за реакция", смята бившата съветничка в Държавния департамент и настоящ служител на центъра за контрол над ядрените арсенали Александра Бел. Посочва се, че в момента САЩ разполагат с около 4000 атомни бойни глави, напълно достатъчни, за да се унищожи целия свят.