Президентът Барак Обама номинира Линч на мястото на Ерик Холдър, първия чернокож, заемал този пост. Нейната кандидатура бе утвърдена от Сената с 56 гласа "за" при 43 "против", предаде БТА.

От 2010 г. 55-годишната Линч е федерален прокурор в район на Ню Йорк. Тя има репутация на сериозен професионалист. Утвърждаването й за правосъден министър и главен прокурор на САЩ бе забавено с пет месеца по различни причини. Последният път това стана заради дълъг спор за абортите и законопроект за секс трафика.

Любопитното е, че процесът отне повече време от утвърждаването на последните седмина предшественици на Лорета Линч на поста взети заедно. Много представители на Републиканската партия, която контролира двете камари на Конгреса, се обявиха против кандидатурата й заради нейната подкрепа за политиката на президента демократ в областта на имиграцията.

Очаква се Лорета Линч да встъпи в длъжност в понеделник.

Предишният правосъден министър и главен прокурор на САЩ заемаше поста от началото на първия мандат на президента през 2009 г.
Според мнозина Ерик Холдър подаде оставка заради скандали и неприятни ситуации, в които бе замесен.

Холдър, например, се намеси лично в успокояването на положението във Фъргюсън след убийството на невъоръжен чернокож младеж от бял полицай в предградието на Сейнт Луис през август, като далеч не всички предприети от него действия бяха одобрени от Конгреса, правозащитните организации и обществеността.