Това потвърди високопоставен представител на екипа на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп по прехода във властта, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръмп се е срещнал с Тилърсън във вторник и може да разговаря отново с него през уикенда, разкри въпросният източник, пожелал да запази анонимност. Избраният за президент на САЩ изглежда ще реши до дни кого да номинира за държавен секретар.

По-рано американският вестник "Уолстрийт джърнъл" вече писа, че Тилърсън е новият фаворит за поста, като се позова на двама представители на екипа на Тръмп по прехода във властта.

В същото време цитираният представител на екипа на новоизбрания президент по прехода във властта заяви, че кандидатът на републиканците на президентските избори през 2012 г., ексгубернаторът на щата Масачузетс Мит Ромни, остава възможна номинация за следващ държавен секретар, наред с бившия постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън, сенатора от Тенеси Боб Коркър и адмирала от запаса Джеймс Ставридис.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани междувременно обяви, че е оттеглил кандидатурата си за ръководител на американската дипломация. Джулиани обясни, че е направил това, след като Тръмп даде да се разбере, че разширява търсенето, след като негови сътрудници бяха обявили, че той се е спрял на четирима "финалисти", сред които и бившият кмет на Ню Йорк. Останалите трима бяха Мит Ромни, Боб Коркър и бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс.

През последните дни обаче новоизбраният президент на САЩ добави в списъка конгресмени и бизнес лидери.

Новият фаворит, 64-годишният Рекс Тилърсън, управлява компания, която прави проучвания за петрол и газ в над 50 страни на шест континента. Ако той бъде номиниран за държавен секретар на САЩ, неговият бизнес неминуемо ще бъде проучен внимателно за евентуален конфликт на интереси.

През 2011 г. Ексън Мобил подписа споразумение с Роснефт, най-голямата руска държавна компания за съвместни сондажи и добив на петрол. Оттогава те създадоха 10 смесени дружества за разработване на проекти в Русия. През 2013 г. руският президент Владимир Путин награди Тилърсън с Орден за дружба. Санкциите, наложени от САЩ на Русия заради анексирането на Крим, струваха скъпо на Ексън Мобил. Американската компания бе принудена да изостави някои проекти и загуби най-малко 1 милиарда долара. Тилърсън е открит критик на санкциите.

Тръмп казва, че иска да подобри отношенията на Съединените щати с Русия, което предизвика опасения в Конгреса, че той може да отмени или смекчи някои от наказателните мерки. Ако Тилърсън бъде номиниран за държавен секретар на САЩ, климатичните промени може да се окажат друг спорен въпрос. Ексън Мобил е разследвана от главния прокурор на Ню Йорк за предполагаемо заблуждаване на инвеститори, регулаторните органи и обществото за това какво знае за глобалното затопляне.

Междувременно стана още ясно, че племенницата на Мит Ромни Рона Ромни Макданиъл е фаворитът на Тръмп за нов председател на Националния комитет на Републиканската партия.

Макданиъл, на 43 години, присъствала на митинг от благодарствената обиколка на избрания за президент на САЩ вчера. Въпреки че Тръмп не показал публично подкрепата си за нея, цитираните източници твърдят, че той настоява именно племенницата на Ромни да оглави партията.

Макданиъл е лидер на републиканците в Масачузетс. Сегашният председател на Националния комитет на партията Райнс Прибъс ще стане началник на канцеларията на Белия дом, когато Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ на 20 януари.