"Ние трябва, от една страна, да спрем ядрените дейности на Северна Корея, но от друга трябва да бъдат прекратени големите маневри в корейски води", каза Ван на пресконференция в Берлин, където се срещна с германския си колега, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Най-неотложната задача сега е подновяването на преговорите, в които да вземат участие всички страни в конфликта", каза китайският министър, цитиран от Ройтерс.

"Сигурността и стабилността са много крехки, има голяма опасност от нов конфликт и всеки момент може да стане някой инцидент. Затова призоваваме всички страни да бъдат сдържани, да не прибягват към действия и да не казват неща, които биха довели до нови провокации", допълни той.

Сеул обяви, че ще проведе съвместни учения с американски самолетоносач. Вашингтон изпрати към Корейския полуостров атомния самолетоносач "Карл Винсън" и неговата ударна група, които се очаква да пристигнат до края на седмицата.

Запитан какви са рисковете от въоръжен конфликт, Ван И отговори, че "дори един процент риск не може да бъде толериран", защото една война би имала "невъобразими" последици.

Пекин от няколко седмици призовава за решение, наречено "преустановяване срещу преустановяване": Пхенян да спре ядрените опити и изпробването на балистични ракети, а Вашингтон да спре съвместните си военни маневри с Южна Корея - ежегодни учения, които Пхенян смята за провокация. САЩ обаче не искат да приемат китайския план.