Това съобщи Ройтерс, като се позова на компания "Адоуб диджитъл инсайтс", която следи информацията за продажбите в 100-те най-големи електронни магазина в САЩ.

Тазгодишните продажби по интернет са със 17,9 процентни пункта повече, отколкото за същите два дни през 2016 г.

Телевизия Си Ен Ен излъчи изявление на представители на най-голямата в света компания за електронна търговия "Амазон", които също се отчели рекорден обем на поръчките - само през първите 5 часа на Черния петък са били купени над 200 000 играчки.

В САЩ отстъпките по време на т.нар. Черния петък може да достигнат 90 процента.

Обичаят да се правят големи разпродажби в петъка след националния празник Деня на благодарността в САЩ датира от 19-и век.

Изразът "черен петък" започнали да употребяват първи жителите на американския град Филаделфия, недоволни от огромните задръствания в града на този ден. Впоследствие изразът изгубил негативния си оттенък и започнал да се използва за най-големите за годината разпродажби, отначало в САЩ, а днес - в цял свят.

Според "Адоуб диджитъл инсайтс" през предстоящия Кибер понеделник се очакват продажби по интернет за общо 6,6 млрд. долара, което ще го направи деня с най-голям обем онлайн покупки в САЩ в историята.