Кражбите в черните петъци са средно с 2% повече, сочи анализ на отправени искания до застрахователната компания Travelers за през последните седем години, предаде БГНЕС.

Когато бандитите нанасят ударите си в търговски обекти, които са отдалечени от домовете им, ръстът на кражбите е най-висок и достига до 28 % повече в сравнение с всеки друг ден.

Пак според този анализ на най-голямо внимание сред крадците се радват дрехите и електрониката.

"През Черния петък крадците са просто много по-фокусирани върху възможността, отколкото от обикновените дни", казва пред сп. „Fortune“ Патрик Джии, вицепрезидент на Travelers.

Основна мишена за крадците са предмети, оставени в превозни средства, казва Джий, но и тук има разлика между отделните обекти за задигане.

Дрехите са като че ли цел №1, доколкото вероятността те да бъдат задигнати от колата на клиента е с 40% по-висока, отколкото през който и да било друг петък през годината.

Също „на почит“ са играчките и по-специално видеоигрите, които са застрашени от изчезване с над 42% повече от обичайното. Любопитното е, че исковете до застрахователите за електронни продукти – които обикновено са най-често цел на крадците, не се различават в черния петък от тези, които които изчезват в другите дни на седмицата.

Тъй като според проучване 135,8 млн. американци ще се отправят към магазините през този уикенд, специалистите предлагат като една от възможностите за пресичане на мерака на крадците да се пазарува онлайн.

Тази година според прогнози 46% от пазаруването ще бъде извършено по този начин, което е най-високият процент, откакто от 2006 г. се води тази статистика.