Това заяви в интервю за Дир.бг юристът Борислав Цеков.

- Какъв е шансът на г-н Цветан Василев със Закона „Магнитски“


- Всеки е в правото си за своето оневиняване да депозира жалби, сигнали, прошения до всякакви органи и инстанции български и международни. Така разглеждам тази акция на занимаващите се със защитата на г-н Цветан Василев. Познавайки американското законодателство и политическа система, моята прогноза е, че няма да има никакъв ефект, тъй като случая със Цветан Василев и аферата КТБ нямат нищо общо с уредбата, която така наречения Закон "Магнитски" предвижда.

- Къде се разминава случаят „Цветан Василев“ със Закона „Магнитски“ ?

- Това, което беше тиражирано най-малкото от защитата на г-н Василев е, че той щял да получи и такова искане се отправя от САЩ по повод на корупционни афери, които са били разкрити от г-н Цветан Василев. Това, което трябва дебело да се подчертае, че в този така наречен Закон "Магнитский", приет през 2012 г. По никакъв начин не предвижда поставяне на дадена категория лица под закрила на американските власти, нито някакъв тип съдебен процес, нито каквато и да било форма на оневиняване на дадени лица за каквото и да било.

Законът предвижда следното: първо с него бе отменена една прословута в международната дипломация още от времето на Студената война поправка наречена "Джаксън Ваник", с която се налагаха ограничения върху търговските отношения с държавите от Съветската зона. На второ място този закон предвижда в случай на груби нарушения на правата на човека - геноцид, незаконни отвличания, изтезания и големи корупционни афери, по преценка на изпълнителната и законодателната власт на САЩ да бъдат налагани персонални санкции спрямо конкретни длъжностни лица от Русия и Молдова.

Тези санкции са точно два вида – едната е забрана за достъп до територията на САЩ, втората е блокиране на финансови активи и имоти на тези лица, ако такива съществуват, в американски банки.

През 2016 година действието на този закон беше разширено за всички неамерикански граждани.

До момента по силата на този закон спрямо Русия има около 80 длъжностни лица, главно от следователи от руското МВР, съдии и други лица от правораздавателната система спрямо, които е наложена такъв тип санкция.

Реципрочно, руската страна със собствен закон наложи аналогични санкции върху военни и длъжностни лица от изпълнителната власт на САЩ, за които пък руската страна смята, че са въвлечени в груби нарушения на правата на човека в лагера "Гуантанамо" и във военния американски лагер "Абу Гариб" в Ирак, за който преди години бяха издадени потресаващи свидетелства за изтезания и извращения.

Т.е. в този закон определено има елемент и от политическите отношения между Русия и Америка. Няма нито съдебен процес, нито правораздавателна функция.

И в този смисъл казвам, че твърденията, че г-н Василев, че сега щял да получи, или който и да било, някаква защита, са неоснователни. Но пак ще повторя, г-н Василев е в правото си, както и неговата защита да търсят форми и начини, за да облекчават неговото положение. Така са преценили, така са постъпили, твърдейки неща, които са малко по-различни от действащото право в САЩ.

- Ще понесат ли виновните за КТБ своята отговорност? И ще има ли скоро резултат по този казус?

- Всичко зависи от българския съд. Ето прокуратурата е внесла това гигантско обвинение, очакваме да видим съда. Очакваме да видим по какъв начин например г-н Лозан Панов, който олицетворява, например съдилищата, ще докаже, че съдът безпристрастно съди. Защото до момента за съжаление, когато става дума за корупция много често прокуратурата внася обвинения, но съдът ги пуска на свобода.

Да приемем, че има случаи, когато прокуратурата не си е свършила добре работата, но очевидно те не са 100%. И давам пример само с онзи казус, когато български граждани, обвинени за източване на Фонд „Земеделие“ за едно и също деяние, при едни и същи доказателства бяха осъдени в Германия, обвинени в България, но пуснати на свобода от българския съд. Прокуратурата си е свършила работата, по нейна преценка събрала е доказателства и ги е внесла в съда. Оттук нататък г-н Лозан Панов и неговите колеги имат думата.