САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията "Сони пикчърс ентъртеймънт", за която Вашингтон обвини комунистическата държава, заяви президентът Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено тази вечер.

Обама описа хакерското нападение като "много скъп" пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес.

Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената й програма.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала "Сони пикчърс" да отмени разпространението на високобюджетния филм "Убийствено интервю".

Междувременно Северна Корея заплаши с жестока военна акция на територията на САЩ, в отговор на обвиненията за хакерската атака срещу "Сони", предаде Газета ру.

По-рано беше съобщено, че Северна Корея призовава САЩ да й окаже сътрудничество в разследването на атаката срещу "Сони".