Говорителят Джош Ърнест  повтори, че САЩ работят с ЕС и Г-7 за налагане на още санкции на Москва, предаде Ройтерс.

"Това, което също знаем е, че самолетът на Малейжа еърлайнс е бил свален от ракета, която е била изстреляна от земята. Изстреляна е от земята в район под контрола на сепаратистите, в район, където самите украинци в действителност не са използвали противовъздушни оръжия по това време", посочи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, съобщи БТА.

"Така че затова заключихме, че Владимир Путин и руснаците имат вина за тази трагедия", каза той.

Вицепрезидентът Джо Байдън разговаря с украинския президент Петро Порошенко за разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната, информира отделно Белият дом.

Според изявление от американското президенство Порошенко е подчертал, че "въпреки разпадането на управляващата коалиция в украинския парламент, правителството ще продължи работата си по отношение на изключително важните икономически реформи".

Украинският президент също така е уведомил Байдън, че "Русия продължава да доставя тежко въоръжение и оборудване на сепаратистите, както и че украинските сили все повече попадат под пряк обстрел от позиции от руската страна на границата".

Вицепрезидентът на САЩ също е заявил на Порошенко, че Вашингтон работи с Европейския съюз и Групата на седемте (Г-7) за налагане на още санкции срещу Русия заради "нейните дълбоко дестабилизиращи и безотговорни действия в Украйна".

Администрацията на САЩ следващата седмица вероятно ще затегне икономическите санкции срещу Русия във връзка с острите разногласия между Москва и Вашингтон по ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера Русия обвини САЩ, че водят кампания за очерняне на Русия, като я обвиняват, че помага на бунтовниците в Украйна, и напълно споделят отговорността за кръвопролитията в региона.

"Отхвърляме неоснователните инсинуации за военна помощ, която Москва доставя на бунтовниците и за изстрели от територията на Русия срещу позиции на украинската армия", посочи руското външно министерство в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.