Прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г. Подобни обвинения срещу полицай в САЩ се срещат изключително рядко, съобщи АФП, цитирана от БТА.

В поста си във Фейсбук Обама благодари на жителите на Чикаго за това, че демонстрират мирно на фона на продължаващото от 18 месеца расово напрежение след няколко случая на жестоко полицейско отношение към чернокожи на редица места в страната като град Фъргюсън в щата Мисури, Балтимор в щата Мериленд и в нюйоркския район Статън айланд.

Американските власти разпространиха видеозапис, показващ момента на убийството. На записа, заснет от видеокамера, поставена на полицейски автомобил, се вижда как Макдоналд бива застрелян на улицата, докато се отдалечава от пресрещнали го служители на реда.

Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и започва да се гърчи на земята, докато по него продължава да се стреля.
Според прокуратурата Ван Дайк изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от Макдоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите побързаха да повдигнат обвинението срещу полицая, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

И вчера стотици демонстранти излязоха по улиците на Чикаго, като акциите им преминаха мирно, предаде Асошиейтед прес. Голяма група протестиращи се събра пред сградата на кметството и скандира лозунги срещу полицейския произвол.