Обама каза, че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения, предаде БТА.

„Чрез тези промени, ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава.

„Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с думите: „Ние всички сме американци”.

Вижте снимки >>>

Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава, подпомагаща тероризма.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че шпионин, когото Куба освобождава, е един от най-важните агенти на разузнаването, които САЩ някога са имали на острова. Той подчерта, че саможертвата на мъжа е известна само на неколцина, а той е предоставил ключова информация, която позволила на САЩ да заловят кубински агенти, включително тримата, които Вашингтон сега освободи като част от сделката.

Обама благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.

„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро.

Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.

В реч по националната телевизия Кастро заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

"Студената война умря в сряда", гласи първото изречение на статия за подобряването на американско-кубинските отношения във в. "Вашингтон пост". "Смъртта й беше предсказана, но все пак се оказа шок".

Визита на Обама?

Президентът на САЩ Барак Обама няма конкретни планове да посети Куба след възстановяването на дипломатическите отношения с Хавана, но говорител на Белия дом не изключи възможността за президентска визита, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако има удобна възможност за президента да направи посещение, сигурен съм, че тоя няма да я откаже", заяви говорителят Джош Ърнест пред репортери.

Освободен хуманитарен работник

Освободеният от Куба американски хуманитарен работник Алън Грос, който се срещна с журналисти в базата Андрюс след завръщането си в САЩ, благодари на президента Барак Обама за всичко, което е направил за освобождаването му и заяви, че не обвинява кубинския народ за премеждието си, предаде Ройтерс.
 
65-годишният Грос беше задържан на острова пет години.

"Две злини никога не правят едно добро. Искрено вярвам, че всички ние можем да преодолеем тази взаимна войнствена политика, и бях много щастлив да чуя изявлението на президента днес", заяви Грос. 

Конгресът - различни позиции

Републиканският сенатор Джеф Флейк, който се върна от Куба заедно с освободения Алън Грос, заяви, че е убеден, че повечето негови колеги в Конгреса на САЩ са за промяна на политиката спрямо Куба, предаде Ройтерс.

Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм, два от водещите републикански гласове относно външната политика на САЩ, обаче порицаха плана на президента Барак Обама, предаде Ройтерс.
Завоят в политиката отразява факта, че Америка и ценностите които тя защитава, са в отстъпление и упадък, заявиха двамата в обща декларация.

"Това не е никакъв „нов курс”. Това е само едно продължение на дългата лияния от безсмислени отсъпки към диктатори, които третират народа си жестоко и правят планове с нашите врагове”, заяви говорителят на Палатата на представителите на Конгреса на САЩ Джон Бейнер. 

"Както съм казвала и преди, най-добрият начин да донесем промяна в Куба е да покажем на народа й ценностите, информацията и материалните удобства на външния свят." Това заяви бившият американски държавен секретар и потенциален кандидат за президентския пост Хилари Клинтън, подкрепяйки решението на Обама.

Международни реакции

Европейският съюз определи като "исторически поврат" огласеното възстановяване на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
 
"Днес започва да рухва още една стена", заяви в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, като допълни, че 28-те страни в ЕС на свой ред се надяват да установят връзки "с цялото кубинско общество".

Русия приветства решението на САЩ да нормализират отношенията си с Куба, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс и БТА. По думите му това е стъпка в правилна посока и Москва ще
следи внимателно процеса.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече размяната на затворници между САЩ и Куба - един от пунктовете на затопляне на отношенията - смел жест на американския президент Барак Обама и го приветства като победа за острова, предаде Ройтерс.

"Трябва да признаете жеста на Барак Обама, жест, който е смел и необходим", каза Мадуро пред лидерите от южноамерикансикя блок Меркосур на срещата на върха в Парана, Аржентина. Новината беше съобщена на форума от аржентинската президентка Кристина де Кирхнер.