Той обаче призова републиканците в Конгреса да одобрят по-широки реформи за решаване на проблема с милионите имигранти, които незаконно живеят в страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и "Фокус".

"Днес нашата имиграционна система е съсипана и всички го знаят", каза Обама в обръщение, в което представи правила, които ще позволят на милиони, отговарящи на съответните критерии хора без документи, да кандидатстват за освобождаване от депортация.
 
Масова амнистия би била несправедлива”, каза Обама в обръщението си. „Масовата депортация пък ще бъде невъзможна и против нашата същност”, добави президентът, който определи плана си като благоразумен и компромисен подход.

„Ако отговаряте на критериите, ще можете да излезете от сянката и да живеете съгласно закона”, каза държавният глава, но подчерта категорично, че престъпниците ще бъдат депортирани.

Обама обаче подчерта, че имигрантите няма да получават американско гражданство гратис.

Какво
най-общо се предлага

Президентът издаде разпореждане, което позволява на около 5 милиона имигранти от близо 11,4 милиона души, незаконно пребиваващи в САЩ, временно да избегнат заплахата от депортиране, посочват ДПА и ТАСС, на които се позова БТА.

Новите мерки ще засегнат главно две групи нелегални имигранти:
  • родители, които са незаконно в САЩ от над 5 години, но имат деца, които са американски граждани или постоянни жители. В тази група влизат около 4.5 млн. души.
  • вкарани незаконно в страната деца, които са около 300 000 души.
От следващата пролет администрацията ще започне да приема заявления от нелегални имигранти, които желаят да се възползват от новата имиграционна програма. Тези, които бъдат одобрени, ще получат тригодишно разрешение за пребиваване в САЩ.

Приоритетно от САЩ ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.

Обобщение

Планът на Обама ще даде възможност на имигрантите с нередовни документи, които пребивават нелегално в САЩ в продължение на поне пет години и имат родено в САЩ дете, да претендират за тригодишно разрешение за работа в страната.

Защитени по този начин от депортиране, те ще могат да излязат от сивата икономика и да плащат данъци в САЩ, а също и ще могат да подадат заявление за по-продължително жителство, а това на свой ред ще направи системата „по-честна и справедлива”, по думите на президента.

Критики от републиканците

В речта си Обама отхвърли критиките на републиканците, че решението му да заобиколи Конгреса и да издаде разпореждането е равносилно на амнистия за незаконните имигранти, и ги призова да одобрят цялостна реформа на имиграционното законодателство, отбелязва Ройтерс.

Според републиканците, Обама престъпва границите на конституционната си власт.

Преди президентското обръщение председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че Обама е казвал по-рано, че "не е цар" и "не е император", но "определено действа като такъв".