Обама наложи вето на предишната версия на законопроекта, тъй като имаше възражения по финансирането на някои от отбранителните програми. Двете камари на Конгреса го преработиха и в одобрения от президента вариант размерът на разходите е намален с 5 милиарда долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Остана неразрешен обаче спорът между Обама и конгресмените по обвързването на закона със закриването на центъра за задържане на терористи в Гуантанамо, както и с предвидените в него рестрикции, затрудняващи това закриване - нещо, което той обеща още през първия си мандат.

Затрудненията идват от наложената забрана затворниците в базата в Гуантанамо да бъдат прехвърлени в затвори на територията на САЩ.

В изявление Обама изрази дълбоко разочарование от това, че Конгресът не е предприел продуктивни действия към закриване на затвора и подчерта, че запазването му е несъвместимо с интересите на страната и подкопава имиджа на САЩ пред света.

Законът за отбраната предвижда увеличение с 1,3 процента на заплатите на военнослужещите, отпускане на военна помощ, включително оръжие, на украинските въоръжени сили на стойност 300 милиона долара и помощ за иракската армия, която се бие срещу джихадистите от "Ислямска държава".