"Със своите бомби, ракети и военни намеси САЩ и НАТО унищожиха Ирак и Либия. Те подкрепяха финансово, логистично и военно опозицията на сирийския президент Башар Асад и по този начин позволиха в региона да се създаде унищожителен хаос, страдания и поява на радикален ислям", каза Ханс-Кристиян Щрахе.

По повод предложението на американския президент Барак Обама, че Европа на първо място отговаря за решаването на проблема с бежанците от Близкия изток, Африка и Азия той каза следното: "В продължение на десетилетия САЩ създават огнища в Близкия изток, а след това безсрамно твърдят, че отговорността за бежанското наводнение трябва да се носи от Европа".

Ханс-Кристиян Щрахе, който се кандидатира за кмет на Виена на предстоящите избори каза, че страната трябва да издигне ограда по границата с Унгария и там да патрулира войската.

Той се обяви за допускането предимно на бежанци, които са християни и евреи, за сметка на мюсюлманите.

"Ние не желаем ислямизацията на Европа. Ние сме против изчезването на християнско-западната култура", каза още лидерът на крайнодясната Партия на свободата Ханс-Кристиян Щрахе, цитиран от БГНЕС.

Вчера руският президент Владимир Путин също заяви, че кризата с мигрантите в Европа е била напълно очаквана и е била предизвикана от САЩ.

"Смятам, че това е една напълно очаквана криза. Ние в Русия, и в частност аз, казвахме, че ще има големи широкомащабни проблеми, ако нашите така наречени западни партньори водят такава погрешна политика, особено външна политика, в регионите на мюсюлманския свят, в регионите на Близкия изток и Северна Африка. Те продължават да водят такава политика", заяви Путин пред журналисти.