Посланието на джихадистката групировка, озаглавено "Чакайте ни" и "Ислямска държава в Манхатън", е публикувано в в социалната мрежа Телеграм, съобщи Ройтерс.

В него терористите заявяват, че ще извършат атаки, и показват снимки на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк, както и кадър, на която се виждат жилетка с експлозиви и детонатор.

"Ще проведем още операции на ваша земя, до последния час и ще ви изгорим с пламъците на война, която вие започнахте в Ирак, Йемен, Либия, Сирия и Афганистан. Само почакайте. Признаването от страна на вашето куче Тръмп на Ерусалим за столица на Израел ще ни накара да признаем експлозивите за столица на вашата страна", се казва още в посланието.

САЩ предизвикаха силен гняв в арабския свят с решението си за Ерусалим. Оспорваният град, свещен за евреи, християни и мюсюлмани, от десетилетия е в центъра на израелско-палестинския конфликт, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Силите, които се борят с "Ислямска държава" в Ирак и в Сирия, очакват групировката да премине към партизанска тактика, след като загуби контролираните от нея територии.

След неуспешния опит за самоубийствен атентат в Манхатън преди дни, стана ясно, че "Ислямска държава" има връзка. Бангладешки имигрант взриви прикрепена към тялото си самоделна бомба в подземен пешеходен тунел, свързващ "Таймс скуеър" и оживената автогара "Порт оторити", но тя не успя да убие нито него, нито някой от преминаващите.

Терористът Акайед Уллах беше задържан, след което се разбра, че малко по-рано е написал: "Тръмп, ти не успя да защитиш страната си". "О, Америка, умри в яростта си". "Направих го за ИД". Появиха се и твърдения, че действията му са били именно в отговор на решението на САЩ за Ерусалим.