Краят на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) е обявен на официална церемония, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Командващият силите на НАТО в Афганистан направи положителна равносметка за дейността на чуждестранните бойни войски в страната в момент, в който частите се изтеглят след 13-годишен конфликт въпреки все още активните действия на талибаните, предаде AFP.

"Заедно ние извадихме афганистанския народ от мрака и отчаянието и му дадохме надежда за бъдещето”, заявил е американският генерал Джон Кембъл в Кабул по време на церемония по повод края на мисията на НАТО в Афганистан.

"Завършваме мисията си и обръщаме нова страница в историята на отношенията с Афганистан. Грижата за сигурността в страната преминава в ръцете на 350 хиляди афганистански войници и полицаи", посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление на сайта на алианса.

За 13-годишното си присъствие в Афганистан ИСАФ изгуби 3500 свои военни, около 2200 от които - американци. Във възстановяването и развитието на Афганистан бяха вложени над 200 милиарда долара, припомня ТАСС.

През 2015 г. в страна ще има около 12 000 военни от НАТО, като 10 800 ще са американци. Тяхната задача ще е да обучават местните сили за сигурност и да оказват помощ в борбата с тероризма.

Към 2016 г. би трябвало силите на алианса да са се изтеглили напълно от Афганистан.

Повечето германци смятат, че военната мисия в Афганистан не си е струвала усилията

Около 60 процента от германците смятат, че 13-годишната военна мисия на страната им в Афганистан не си е струвала усилията, показва проучване на общественото мнение, извършено от института "Югав" за ДПА.

Една пета от анкетираните смятат, че мисията е оправдана.

Германия, чийто контингент наброяваше над 5000 души, ще сведе присъствието си до 850 войници.

Около 51 процента от участниците в допитването смятат, че германската армия не бива да участва в бойни мисии в чужбина. Само 31 процента от запитаните са на обратното мнение.