Командващият международните сили под командването на САЩ в Афганистан е поднесъл съболезнования за бомбардирането на болница в северния град Кундуз, а не се е извинил, уточниха от канцеларията на афганистанския президент Ашраф Гани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

От офиса на Гани по-рано заявиха, че американският генерал Джон Кембъл се е извинил на афганистанския президент, но впоследствие анулираха това съобщение.

Най-малко 19 души са били убити, ранените са 37, от които 19 са служители на "Лекари без граници".

От хуманитарната група заявиха, че въздушните удари са продължили, въпреки че тя е подала сигнал до военните в Кабул и Вашингтон.

Благотворителната организация "Лекари без граници" съобщи, че въздушните удари над нейната болница в афганистанския град Кундуз продължили повече от 30 минути, след като САЩ и афганистанските власти разбраха нейното местоположение, предаде Си Ен Ен, цитирана от Агенция "Фокус".

В изявление организацията осъди атаката, като я нарече "най-ужасяващото бомбардиране над нейна болница".

Американските сили са извършвали въздушни удари по това време, призна НАТО и добави, че клиниката може да е била засегната от тях.

В болницата е имало най-малко 100 пациенти. Много от тях остават в неизвестност.

Организацията твърди, че всички страни в конфликта, включително Кабул и Вашингтон, са били уведомявани за точните GPS координати на болницата в Кундуз по много поводи.

Миналата седмица талибаните обявиха, че са превзели напълно град Кундуз.

Два дни по-късно при голяма офанзива афганистанските правителствени сили отвоюваха от талибаните главните райони на Кундуз.

Говорителят на полицията Сарвар Хюсаини каза, че в околностите на болницата на "Лекари без граници“ са били под контрол на талибаните и е имало тежки боеве през цялата нощ в петък, пише вестник Тhe Guardian.

Американските военни твърдят, че са извършили 12 въздушни удара в и около Кундуз след 29 септември, за да подпомогнат афганистанските сили за възвръщането на града от талибаните.