Управляващите се оказаха в неясна позиция за допитването, което трябва да се проведе в края на месеца, след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо обяви, че неговото указание е да се гласува с "не". Той уточни, че застава зад изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".
Това стана, след като само преди два месеца Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи ядрената енергетиката, като гласува "за" на референдума.

Тогава 76 депутати от управляващата партия влязоха в регистрирания в ЦИК инициативен комитет, който трябва да агитира "за" развитие на ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена централа.
Дори председателката на парламента Цецка Цачева заяви по това време, че ще гласува с "да".

Днес Станишев определи призива на премиера към симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с "не", както и цялото управление, като "шизофренни" и "медицински случай", предаде БГНЕС.
"Това означава, че ГЕРБ се обявяват против развитието на ядрената енергетика изобщо в страната. Всички приказки за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" са прах в очите и ала бала", каза той.

Лидерът на левицата уточни, че Националният инициативен комитет за референдума вече е изпратил писмо до ЦИК с искане за изваждането на депутатите от ГЕРБ от списъка на инициаторите. Станишев смята, че освен това ЦИК трябва да ги санкционира за заблуждаваща кампания.
"Искат да оставят ядрената енергетика на доизживяване, докато закрият 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а това предстои около 2020 година, без да има гаранции, че ще бъде удължен животът на тези два блока. Това означава, че българите ще плащат непоносима за техния жизнен стандарт цена за електроенергия. Има реална опасност да изпаднем от клуба на ядрените държави. Това означава, че България изпада и от клуба на страни, в които има високотехнологична енергетика и производство", добави бившият премиер, който е убеден, че има заговор срещу бъдещето на ядрената енергетика у нас.

"В политически смисъл, очевидно, Борисов търси сближаване със Синята коалиция и с Меглена Кунева и нейната партия, и търсене на коалиционна формула с тях след изборите", коментира Сергей Станишев.

С мотива смяна на позицията от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева обаче също поискаха ГЕРБ да бъде изваден от кампанията, цитира "Дневник" заяви Тома Биков от движението.

"Добре, че не съм симпатизант на ГЕРБ, иначе щях да съм в дълбока покруса как трябва да гласувам. Грехота е, че първият истински референдум се провежда по такъв байганьовски начин. Аз мога да съм за ядрена енергетика, но против площадката в Белене", коментира по-рано пред Нова телевизия бившият министър Даниел Вълчев, който сега е в ръководството на партията на Кунева. "Този референдум не е честен, нито е истински, защото няма да произведе юридически ефект. Най-лошото в него е, че сега, ако правителството иска, може да продължи строежа. Но, ако тази централа наистина струва 10 милиарда, дайте да видим за какво по-добре да се ползват тези 10 милиарда", добави Вълчев.

Депутатите от ГЕРБ - автори на въпроса за референдума, няма да бъдат изключени от информационната кампания, както поискаха от БСП и партията на Меглена Кунева, стана ясно по-късно.
Според говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов те са регистрирани като инициатори на допитването, а не като застъпници на положителната позиция.
Пред "Дневник" той каза, че веднъж регистрирани като инициатори, те могат да агитират за всичко.

Междувременно лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви: "Призоваваме българските граждани да не участват в този референдум, защото това е политически театър, целящ активизиране на ядрата на БСП и на всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат политическо влияние".

Електроенергията, която ще произвежда АЕЦ "Белене", ще бъде три пъти по-скъпа от тази, която в момента произвежда АЕЦ "Козлодуй", затова българските граждани трябва да гласуват с "не" на референдума, каза пък пред журналисти народният представител Иван Иванов, който оглавява Инициативния комитет "Не на измамата "Белене", цитиран от БТА.

Референдумът ще се проведе на 27 януари и ще струва близо 14 млн. лева. Той няма да бъде валиден, ако на него не гласуват поне толкова хора, колкото на последните парламентарнти избори. Ако все пак те са повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите, предложението трябва да бъде внесено в Народното събрание за решение.