Това заяви френският министър на външните работи Ален Жупе, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА
"Въпреки това не можете да очаквате, че мисията би могла да приключи за пет дни", подчерта Жупе пред журналисти.

Международната коалиция, ръководена от САЩ, Великобритания и Франция, ще продължи въздушните удари по военни цели в Либия, обяви по-рано днес Ален Жупе в интервю за радио Ер Те Ел, цитирано от Франс прес и БТА.
"Ще продължим колкото е необходимо", добави той, като окачестви развитието на започналата в събота операция като "успех". Целта е "да защитим цивилното население", припомни френският външен министър.

Той отхвърли твърденията, че при ударите са пострадали мирни жители.
"Става точно обратното - ударите се нанасят само по военни обекти и по нищо друго", увери Жупе. Министърът прогнозира, че режимът на Кадафи няма да се задържи, като същевременно припомни, че падането му е сред целите, фиксирани от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
"Убеден съм, че в Триполи някои започват да си задават въпроса можем ли да продължаваме с един диктатор, който е луд?", заяви Жупе.

Той допълни, че следващата фаза на операцията ще бъде "мирната инициатива". "Трябва още отсега да започнем да мислим как да се стигне до мир, като бъдат обединени всички условия за национален диалог между Преходния национален съвет и други политически сили".

Според Жупе "процесите, започнали в арабския свят, са необратими. На стремежите на хората трябва да се обръща внимание навсякъде, дори в Саудитска Арабия".

От вчера е в ход операцията на НАТО за поддържане на оръжейното ембарго срещу Либия. Алиансът обаче все още не е стигнал до съгласие за командването на операцията и мандата на коалицията.

Италианският вицеадмирал Риналдо Вери, командващ операцията на НАТО за военноморска блокада на Либия, заяви, че е уверен, че ще разполага с достатъчно кораби, за да не позволи навлизането на оръжия и наемници в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Той обаче отбеляза, че блокадата все още е в процес на установяване. Вери призна, че е невъзможно да се наблюдава цялото крайбрежие на Либия, но заяви, че със започването на патрулиране от кораби на НАТО в региона "се затваря парадният вход".

Последна актуализация в 14.30 ч.