Съобщението бе разпространено от телевизия Ей Би Си Нюз на интернет сайта й, предаде Ройтерс, на която се позова и БТА. 
Ройтерс предаде, че все още не може да получи потвърждение от независим източник за съобщението.
"Галеб" е леко въоръжен едномоторен реактивен изтребител сръбско производство, който бивша Югославия е доставяла на Либия през 80-години на миналия век. Според Асошиейтед прес самолетите "Галеб" се използват като учебни.

Френските сили са изпратили 30 самолета над Либия през последните 24 часа. Френската авиация е поразила военновъздушна база във  вътрешността на Либия през нощта. По-рано днес френският министър навъншните работи Ален Жупе обяви, че Международната коалиция ще продължи въздушните удари по военни цели в Либия.

Изпълнението на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН се прилага от международна военна коалиция, начело с Франция, Великобритания и САЩ. НАТО засега се включи с операция за налагане на военноморска блокада на Либия.

Вчера Алиансът обяви, че е в ход операцията "Обединен защитник", насочена към налагане на оръжейно ембарго. Сили на пакта са разположени в Средиземно море със задачата да контролират движението на морските съдове. В мисията участват 16 кораба на НАТО.
Сред тях има 1 италиански командващ кораб, 10 фрегати (4 турски и по една на Канада, Испания, Великобритания, Гърция, Италия и САЩ), 3 подводници (по една на Италия, Турция и Испания). Към тези съдове има и 2 помощни кораба (на Италия и Турция), припомня Франс прес.

На пресконференцията днес италианският вицеадмирал Риналдо Вери каза, че новата мисия на НАТО ще гарантира безпроблемното движение на кораби, които имат разрешение да плават до Либия или да отплават оттам. Подозрителните кораби обаче ще бъдат прехващани с всички възможни средства и претърсвани.

Вицеадмирал Вери говори на брифинг в командния център на НАТО в Неапол, което агенциите тълкуват като знак, че Алиансът поема командването върху някои от операциите в Либия.