Четвърт век след падането на Берлинската стена, разликите между Източна и Западна Германия все още са изненадващо големи, пише в коментара на вестника, цитиран от Дойче веле.

Дори и за неща, за които едва ли някой е предполагал по време на опияняващите събития отпреди 25 години: например за отношението към Русия.

Източна Германия в момента проявява много повече разбиране към Путин, отколкото западната част на страната.

Путин е тема за разговори по улиците, в семейния кръг, в кръчмите. Човек направо би могъл да помисли, че "бедният Путин", притиснат от Запада, е станал почти герой в очите на източногерманците - също като Горбачов едно време.

В Източна Германия съществува нещо като принципен консенсус по отношение на симпатиите към Путин и Русия.

На пръв поглед това е странно. От една страна опитът на източногерманците, свързан със Съветския съюз и Русия е доста отрицателен - още от времето след края на войната, през съветската окупация, та чак до тежкото наследство, оставено от руската армия.

От друга страна обаче е редно да се запитаме колко германци, без значение дали от Източна или от Западна Германия, са действително добре запознати с конфликта между Русия и Украйна?

Кой знае как живеят хората в Украйна и каква е истинската предистория на днешния конфликт? Кой познава Крим, бил ли е някога там?

Всъщност нещата не са чак толкова странни, защото в Източна Германия няма истински проруски настроения, независимо от това, че мнозина там гледат на Путин като на жертва, която е притисната и принудена да се отбранява.

В крайна сметка, основната тема изобщо не е Путин или Русия. Вярно, хората говорят за Путин и Русия, но всъщност имат предвид Запада. Темата за Русия в момента предлага прекрасна възможност да се изрази латентното недоверие спрямо Запада.

По отношение на Русия това звучи така: НАТО носел вината за това, че се е разширил на Изток и Путин е бил принуден да реагира на това, за да запази достойнството си. А Украйна пък била направо предадена от Запада.