Кери и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призоваха да не се стига до връщане на тежкото разделение изток-запад заради сегашната криза в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На фона на лошото време в германската столица Кери и Щайнмайер посетиха една от малкото останали секции от Берлинската стена.

Двамата подчертаха, че Западът не се стреми към конфронтация с Русия, и призоваха Москва да изпълни бързо условията на споразумението за спиране на боевете в Източна Украйна.

В навечерието на предстоящата идния месец 25-годишнина от падането на Берлинската стена двамата се срещнаха с германски гимназисти.
След срещата Кери разказа за огромните разлики между източната и западната част на града, които видял, когато на 12-годишна възраст веднъж отишъл в съветската зона.

В детството си държавният секретар на САЩ е живял в Берлин, тъй като неговият баща е работил там като дипломат.

По повод кризата в Украйна Кери изрази надежда, че тя няма да предизвика нова Студена война и заяви, че твърдата позиция на Запада срещу руската интервенция в Украйна е само в защита на основните човешки свободи.

"Тези свободи все още са под заплаха в много части на света и те са под заплаха дори тук, в Европа. Агресията на Русия в Украйна трябва да спре. Надяваме се, че Русия, с която не търсим конфликт, по-скоро бихме работили заедно за справяне със световните проблеми, ще разбере колко сериозно светът приема опитите да се пресичат границите на суверенитета и независимостта на дадена страна", каза Кери.

Той добави, че никой не желае още едно поколение да израсне с усещането на Студената война.

Щайнмайер посочи, че украинският конфликт е достатъчно взривоопасен да заплаши мирния ред в Европа. Наша отговорност е да не допуснем в Европа да се появи ново разделение, добави той.