Властите в Германия обявиха вчера, че няма да допуснат на територията на страната някои от членовете на руския рокерски клуб "Нощните вълци", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ден преди това Полша обяви, че изобщо няма да разреши на рокерите да преминат през полска територия.

"Видни членове на "Нощните вълци" няма да бъдат допуснати в Германия. Получените визи под фалшив предлог бяха отменени", казаха източници от германското правителство, без да дават подробности.

Петдесетина "нощни вълци" потеглиха вчера от Москва с намерението да обходят с мотоциклетите си Източна Европа и да стигнат до Берлин.

Те са посветили мотопохода си на 70-годишнината от победата на Червената армия над нацистка Германия.

Рокерският клуб, чиито членове са яростни привърженици на Владимир Путин, е в "черния списък на САЩ заради участието му в анексирането на Крим", посочва Ройтерс.

ТАСС цитира съвместното съобщение на външното и вътрешното министерство на Германия, според което мярката срещу руските мотоциклетисти е мотивирана с "потенциална опасност от нарушаване на обществения ред и сигурността" в Германия.

Според вестник "Билд" посолството в Москва било издало около десет визи на членове на "Нощните вълци".

Руските рокери планират да преминат на няколко лъча през Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен и Прага, като на 9 май се канят да се съберат в Берлин.