Министрите на външните работи на страните от "нормандската четворка" за Украйна проведоха среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Украинският външен министър Павло Климкин изрази неудовлетворение от резултатите от разговорите.

"Нуждаем се от силен резултат, а не просто от няколко изявления", каза той.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че с украинския, руския и френския си колега са се договорили да използват своето влияние, за да издействат спазване на примирието в Източна Украйна, считано от 20 февруари.

През следващите седмици е предвидена нова среща на "нормандската четворка", отбеляза той.

Габриел уточни, че няма планове за присъединяване на Съединените щати към групата. В същото време четворката ще поддържа тесен контакт със САЩ - положение, с което новият американски държавен секретар Рекс Тилърсън се е съгласил.

Франция и Германия не виждат алтернатива на Минските споразумения за Украйна, подчерта френският министър на външните работи Жан-Марк Еро.

Руският му колега Сергей Лавров призна, че няма голям напредък в изпълнението на мирните договорености. Лавров призова за обмен на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти.

Блокадата на провъзгласените от бунтовниците Донецка и Луганска народна република от страна на Киев е неприемлива, подчерта руският външен министър.

Днешните разговори се състояха на фона на ескалацията на насилието в района на конфликта в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти от края на миналия месец.

По-рано през деня Русия обяви, че признава документите за самоличност и професионалните дипломи, издадени от властите в ДНР и ЛНР.

Това стана с указ, подписан от президента Владимир Путин.

Украйна осъди това решение на Русия като "преднамерена провокация".

Руският външен министър подчерта в Мюнхен, че указът не означава промяна в позицията на страната му към ДНР и ЛНР.

Признаването на независимостта на тези териториални образувания от Русия не стои на дневен ред, каза по-рано представител на сепаратистите.