Това  съобщи Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от ДПА и БТА. Очаква се молбите да достигнат 500 000 през 2015 година.

"Това наистина е огромно число", заяви председателят на службата Манфред Шмид при посещение в дом за търсещи убежище в Южна Германия.
Той добави, че макар около 100 000 от исканията за убежище са от страни като Сирия, при които резултатът е лесно предвидим, процедурата пак може да отнеме 3 месеца.

Вижте снимки >>>

Очаква се държавните разходи за мигрантите да нараснат повече от два пъти тази година, достигайки 5 милиарда евро, в сравнение с 2,2 милиарда евро за 2014 година.

Германските власти приютяват мигрантите, пристигащи от страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Косово и Сърбия в палаткови градове.

Насилието и нападението срещу имигранти и местата, в които те се приютяват, стана почти ежеседмично. През първата половина на 2015 г. са регистрирани 202 инцидента.

Общият брой на хората с имигрантско потекло в Германия е достигнал 16,4 милиона души, което е с 3 процента повече в сравнение с миналата година, съобщи вчера Националната статистическа агенция. Това представлява една пета от населението на страната /20,3 на сто/.

В това число са включени както новодошлите, така и имигрантите от първо и второ поколение. Повече от половината от тях, или 56 процента, притежават германски паспорт. Броят на имигрантите първо поколение, живеещи в Германия, възлиза на 10,9 милиона души - с един милион повече от 2011 година.

"Депортационни лагери" в Бавария

Баварското правителство бе разкритикувано неотдавна, след като обяви намеренията си да открие "депортационни лагери" за икономически мигранти, главно от Балканите, чиито молби за убежище е много вероятно да бъдат отхвърлени.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, който е и председател на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), заяви в края на миналата седмица, че близо до границата с Австрия ще бъдат построени два лагера за прием на мигранти, които идват от страни, определени като "сигурни", и които поради тази причина е много вероятно да бъдат депортирани.

Според Зеехофер това групиране заедно на икономически мигранти основно от Албания, Косово и Черна гора ще бъде ефикасен начин за събиране на едно място на молбите за убежище и ускоряване на депортацията.