Град Гагенау в Южна Германия забрани на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг да присъства на митинг в подкрепа на спорния референдум за конституционни промени в Турция, които ще разширят пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Боздаг, който е член на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, бе планирано да произнесе реч в Гагенау тази вечер.

Местни официални представители посочиха по-рано, че проявата е регистрирана като митинг на свързания с ПСР Съюз на европейските турски демократи.

Официални представители в града заявиха обаче, че са взели решение да не се позволи на Боздаг да направи обръщение на митинга.

По-касно турският министър на правосъдието заяви, че е отменил срещата си с германския си колега, след като му беше забранено да участва в митинга.

В Германия живее най-многобройната турска диаспора. От близо 3 милиона турци, живеещи в Германия, около половината имат право да гласуват на референдума, който ще се състои на 16 април.