Палежът бе извършен ден, след като групировката Кюрдска работническа партия и свързаната с нея сирийска кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) заплашиха, че ще продължат да извършват нападения срещу цели на Турция в Германия, за да протестират срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия.

При палежа тази сутрин бяха нанесени сериозни материални щети на джамията Коджа Синан, която принадлежи на турската мюсюлманска организация ДИТИБ.

Свидетели ни казаха, че трима нападатали със закрити лица са хвърлили запалителни материали по джамията, след което са избягали, каза Байрам Тюрк, високопоставен служител в ДИТИБ.

След като на 20 януари Турция започна операцията "Маслинова клонка" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци, поддръжници на ПКК и ПДС извършиха нападения срещу над десет джамии в няколко германски градове.

Групировка, свързана с ПДС/ПКК, пое отговорност за палеж на джамия на турската общност в град Лауфен в петък. На сайта на организацията бе качен видеозапис от палежа.

Организацията ПКК е забранена в Германия от 1993 г., но тя е активна в страната, като има 14 хиляди последователи сред кюрдските имигранти, отбелязва Анадолската агенция.