Арестувани по подозрение, че са помогнали на около 1000 мигранти да стигнат от Унгария до Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Смята се, че престъпната група е транспортирала бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и Иран в малки групи, като ги е разпределяла в коли.

Те са плащали по 700 евро, за да преминат от Унгария през Австрия до Германия и 2400 евро за пътуване до Франция, съобщава австрийската полиция.

Престъпната група е използвала полски и германски шофьори, както и живеещи в Австрия чеченци, съобщава полицията.

В цитирано от Ройтерс изявление на полицията се съобщава, че повечето от участниците в групата са били от руската Чеченска република, а лидерът е сириец, живеещ в Будапеща.

Разследващите органи са попаднали на следите им през септември. Последните седем заподозрени са били задържани миналата седмица в Австрия, Берлин и Будапеща, отбелязва ДПА.

Групировката често е използвала обходни маршрути, включително през Словакия. Арестите са извършени в Австрия, Унгария и Словакия, съобщава ТАСС.

Полицията е претърсила десетина жилища и е открила пари, оръжия и бижута. Следователите проучват дали извършителите са били замесени и в други престъпления, отбелязва ДПА.