Ето 10-те тези на министъра:

1. Лицето на показ


Придаваме значение на някои социални привички, не защото те са съдържание, а защото са израз на определено поведение: Казваме името си. Подаваме си ръка. По време на протести имаме забрана за носене на качулка. "Да покажем лицето си" - това е израз на нашия общ демократичен живот. В ежедневието ни за нас е важно, дали гледаме към човека, с когото разговаряме с приятелско или с тъжно лице. Ние сме отворено общество. Показваме лицето си. Ние не сме бурка.

2. Образование

За нас образованието и възпитанието са ценност, а не просто инструмент. Учениците учат, понякога без да разбират, неща, които почти няма да им послужат в по-късния професионален живот. Някои настояват, че училището трябва да подготвя повече за професиите. Но това не отговаря на нашата представа за образование. Общото образование има ценно за самото себе си. Това схващане формира нашата страна.

3. Постижения


Виждаме постиженията като нещо, с което всеки може да се гордее. Навсякъде: в спорта, в обществото, в науката, в политиката или в икономиката. Ние изискваме постижения. Ефективността и качеството носят просперитет. Концепцията за постижения направи страната ни силна. Ние предоставяме и помощ, имаме социална осигурителна система и предлагаме на хората, които се нуждаят от помощ, помощта на обществото. Като държава искаме да можем да си го позволим и като държава можем да си го позволим. И с тези постижения се гордеем.

4. Традиции

Ние сме наследници на нашата история с всичките ѝ възходи и падения. Нашето минало определя нашето настояще и нашата култура. Ние сме наследници на немската история. За нас тя е борба за обединението на Германия в свобода и мир с нашите съседи, за интеграцията на провинциите във федерална държава, борбата за свобода и познаване на най-дълбоките дълбини на нашата история. В това число и особеното ни отношение към правото на съществуване на държавата Израел.

5. Култура

Ние сме нация на културата. Едва ли има страна, която да е толкова повлияна от култура и философия както Германия. Германия има голямо влияние върху културното развитие на целия свят. Бах и Гьоте принадлежат на целия свят и са били германци. Ние имаме наше собствено разбиране за мястото на културата в нашето общество. Естествено е да звучи музика по време на политическа церемония или годишнина на училище. При откриването на голяма концертна зала, разбира се, присъстват президентът, представители на правителство, парламент, правораздавателните органи и обществеността. Няма страна с толкова много театри на глава от населението, както Германия. Всеки окръг се гордее с музикалното си училище. Културата в широк смисъл, нашият поглед и това, което правим за нея, също е част от нас.

6. Религия


В нашата страна религията споява, а не вбива клин в обществото. Затова църквите в нашата страна са на разположение на обществото с неуморните си усилия. Те са спойката - те свързват хората, не само във вярата, а и в ежедневния живот, в центрове за дневни грижи и училища, в домове за възрастни хора и активна работа в общността. Тази спойка на нашето общество възниква в църквата, синагогата и джамията. Тази година си спомняме за Реформацията преди 500 г.

За разделението на християнската църква в Европа, Германия е платила висока цена. С войни и вековни конфликти. Германия  се характеризира с особени отношения държава-църква. Нашата държава е идеологически неутрална, но е приятелски настроена към църквите и религиозните общности. Църковните празници определят ритъма на нашата година. Църковни кули и камбанарии оформят нашите пейзажи. Нашата страна е християнска. Живеем в религиозен мир. Основата на това е абсолютният приоритет на правото над всички религиозни правила в държавното и обществено съвместно съжителство.

7. Гражданска култура

В нашата страна имаме гражданска култура при уреждането на конфликти. Компромисът е конститутивен за демокрацията и страната ни. Може би сме по-силно консенсусно ориентирано общество отколкото други западни общества. Принципът на мнозинството е съпроводен със защита на малцинството. За нас уважението и толерантността са важни. Ние възприемаме различните начини на живот и който го отрича, се поставя извън общия широк консенсус. Насилието не се приема от обществото нито по време на демонстрации, нито на други места. Ние не обвързваме представите за чест с насилие.

8. Просветен патриотизъм

Ние сме просветени патриоти. Просветеният патриот обича страната си и не мрази другите. И ние германците го можем. "Защото ние подобряваме, обичаме и защитаваме тази страна. И ни се струва най-скъпа, както на други народи техните", се казва в "Детски химн" на Бертолт Брехт. Да, ние имахме проблеми с нашия патриотизъм. Веднъж се бе превърнал в национализъм, друг път доверието в Германия беше изчерпано. Но всичко това е отминало, особено за младото поколение. Нашият национален флаг, разбира се, е част от нашия патриотизъм: Единство и право, и свобода.

9. Част от Европа


Страната ни трябваше да се бори с много обрати. Някои от тях бяха свързани с  основни решения. Едно от най-важните е: Ние сме част от Запада. Културно, духовно и политически. НАТО защитава нашата свобода. Тя ни свързва със САЩ, нашият най-важен приятел и партньор извън Европа.  Като германци ние сме и европейци. Често германските интереси се отстояват и осъществяват най-добре чрез Европа. И обратното Европа не би могла да процъфтява без силна Германия. Ние може би сме най-европейската страна в Европа - никоя друга държава няма повече съседи от Германия. Географското ни положение е формирало нашите отношения със съседите през вековете и в добро, и  в зло. Това е застъпено и в нашето мислене и нашата политика.

10. Колективна памет

Ние имаме обща колективна памет за места и спомени. Бранденбургската врата и 9 ноември (падането на Берлинската стена - бел.ред.), например, са част от тези колективни спомени. Както и победите на световни първенства по футбол. На местно ниво имаме карнавали и празници. Родните корени, пазарите на нашите градове. Обвързаността с места, аромати и традиции. Местен манталитет, който всеки може да разпознае според говора, също си наш и характеризира нашата страна.
 

Тезите на Де Мезиер предизвикаха сериозна дискусия и отключиха множество реакции.