На второ място в своеобразната надпревара, организирана в рамките на тематичен фестивал в град Лудвигсбург, остана тиква с тегло 644 килограма.

Въпреки внушителните си близо 800 килограма тазгодишната национална шампионка "бледнее" в сравнение с миналогодишната победителка, която "закова" кантара на 900 килограма.


И докато за наблюдателите претеглянето на огромните тикви е истинско забавление, за производителите им надпреварата е кулминацията на почти целогодишно "гризане на нокти" около начинание, в което са вложили куп средства и време.

Петер Бонерт от Емендинген от години участва в съревнованието за най-тежка тиква в Германия. Тиквовъдът разказва, че процесът започва още в началото на годината със закупуването на най-добрите семена на търгове в интернет.

Понякога едничко семе от предишна шампионка струва няколко стотици евро. През май, след появата на потенциалните победители, започва постоянно напояване и култивиране.

По думите на Бонерт хобито му отнема до шест часа дневно.

Победителите в националния шампионат на Германия се класират за европейската надпревара за най-тежка тиква, която ще се състои на 8 октомври отново в Лудвигсбург.

На 5 ноември гигантските тикви ще бъдат нарязани на малки парчета и раздадени.