"The Germans are bad, very bad" (Германците са лоши, много лоши), казал Тръмп, цитиран от "Шпигел", който се позова на участници в срещата.

"Вижте милионите коли, които продават в САЩ. Ужасяващо. Ще спрем това"
, заявил още американският президент.

По време на срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се е застъпил за германците. Свободната търговия е от полза за всички, казал той. Опитал да запази добрия тон, но останал на твърда позиция по въпроса, казва още източникът.

В петък преди срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия, Юнкер е потвърдил, че действително тези думи са били чути в разговора, но се опитал да омекоти нещата, като е обяснил, че американският президент не е казал: "Германците се държат зле". "Той каза, че имаме проблем", уточнил председателят на ЕК.

Юнкер определи информациите в медиите като преувеличени, отбелязвайки, че не е вярно, че Тръмп е бил агресивен към Германия при разговорите.

От години Германия изнася повече отколкото внася. Още с встъпването си в длъжност Тръмп постави темата на дневен ред. В интервю за "Билд" той се изказа критично. Още тогава той се подразни от германските коли по улиците на Ню Йорк:

"Бих искал да кажа на БМВ, че ако си мислят да произвеждат коли в Мексико и да ги продават в САЩ, без да плащат 35-процентовия данък, да забравят".

От онзи момент е надвиснала заплахата от данъка.