Изданието пише, че в началото на тази седмица се е състояла среща на върха на "Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции" към руския премиер Дмитрий Медведев, съобщава БТА.

На поверителната среща в резиденцията на министър-председателя на "Горки" 9 в московското предградие "Рубльовка" участвали и шефовете на четири водещи германски концерна, сред които Олаф Кох от Метро (Metro), Марейн Декерс от Байер (Bayer), Курт Бок от БАСФ (BASF) и Йоханес Тайсен от Е.ОН (E.ON).

Техните компании са част от 51 световни концерна, чиито съвети са особено ценени от Кремъл и които от 1994 г. руското ръководство кани редовно.

В този тесен кръг влизат още шефове на големи гиганти като Би Пи (BP), Кока-Кола (Coca-Cola), Форд (Ford), Нестле (Nestle), отбелязва "Билд".

На срещите се допускат само директори на компании.
Не се позволява участието на помощници и най-вече на пресата.

Според вестника водещата тема на срещата тази седмица е била как могат чуждестранните компании да инвестират и да правят бизнес в Русия и в бъдеще въпреки съществуващите санкции на страната заради Украйна.

Всички участници са отказали коментар пред вестника.

Говорител на БАСФ заявил, че компанията "членува в Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции с цел подобряване на инвестиционния климат в Русия".

На срещата в Москва е бил и директорът на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори, който загина при самолетна катастрофа на летище "Внуково" при завръщането си в Париж.

Междувременно федералното правителство размишлява върху облекчаване на санкциите срещу Русия, посочва "Билд".

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заявява пред "Цайт", че "макар и още да не е дошъл моментът за отмяна, трябва да помислим как ще продължава всичко занапред".

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос коментира в статия за "Ню Йорк ривю ъв букс", че въведените против Русия санкции нанасят щети и на европейската икономика и увеличават риска от появяването на рецесия и дефлация.
 
"Санкциите имат негативно въздействие не само върху Русия, но и върху икономиката на европейските страни, в това число и на Германия", предполага милиардерът, цитиран от ТАСС и БГНЕС.