Де Мезиер и австрийският му колега Валтер Соботка се срещнаха днес в Потсдам. И двамата заявиха, че Италия трябва да направи повече за защита на южната си морска граница, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ясно е, че Балканският път вече е в миналото и няма да бъде (и не бива да бъде) отново място, откъдето хората ще могат безпрепятствено да преминават към Германия и Австрия към центъра на Европа", каза германският министър на пресконференция в Потсдам.

"Сега проблемът са алтернативните маршрути по Балканския път и разбира се, ние сме загрижени, че отново ще станем свидетели на нарастване на броя на бежанците, идващи през Либия и Италия", допълни Де Мезиер, цитиран от Ройтерс.

Междувременно снощи в Естония пристигна група от 12 бежанци в рамките на разпределението по квоти в ЕС, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

В групата има две семейства от Сирия, едно от Ирак и един мъж от Йемен. По-рано Естония прие първите седем бежанци в рамките на договореностите на ЕС.

Общо по квотата от ЕС Естония се задължава до края на 2017 г. да приеме и настани 523-ма бежанци от Африка и Близкия изток.

По данни на базираната в Женева Международна организация по миграция 1 004 356 мигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г.