Бившият служител от нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц е обвинен в съучастие в убийствата на 300 000 души в концлагера, освободен от напредващата към Берлин съветска армия преди повече от 70 години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Местни наблюдатели смятат, че това вероятно е един от последните процеси срещу бивши нацисти. Десетина предварителни разследвания текат в страната, но шансовете да се стигне до дело са малки заради възрастта на заподозрените.

Районният съд в Люнебург, недалече от Хамбург, реши в края на миналата година да започне съдебно производство срещу Грьонинг въпреки преклонната му възраст. По данни на прокуратурата в Хановер, обвиняемият е постъпил доброволно на служба в редиците на елитната "Вафен-СС", когато е бил на 21 г., и бил назначен в лагера "Аушвиц-Биркенау".

Задачата му била да събира личните вещи от пристигащите в концлагера затворници. Намерените у тях пари и ценности той описвал и осчетоводявал и ги изпращал в главното стопанско-административно управление на СС в Берлин. Понякога той лично доставял в столицата на Третия райх заграбеното от жертвите.

По тази причина журналистите му сложиха прякора "счетоводителя на Освиенцим", макар че той е бил по-скоро деловодител или инвентаризатор. При това на Грьонинг му е било известно, че повечето от пристигащите затворници, главно евреи, са били признавани от нацистите за нетрудоспособни и са подлежали на унищожение в газовите камери.

Така чрез своята работа обвиняемият е бил съучастник в убийствата им, отбелязва прокуратурата.

Според Ройтерс случаят е необичаен, защото Грьонинг, за разлика от много бивши мъже и жени от СС, служили в концлагера, открито е говорил за службата си в Аушвиц в редица интервюта през годините. Оправдавал се, че по този начин се борил срещу тенденцията да се отрича Холокоста. Той е разказал ужасяващи истории за престъпленията, на които е бил свидетел в лагера на смъртта, представяйки се като "дребно винтче от механизма", като подчертавал, че никога не е убил лично никого и затова се смята за невинен.

Въпреки, че Грьонинг е служил в Аушвиц (Освиенцим в днешна Полша) около 2 г., обвиненията срещу него са ограничени за периода от 16 май до 11 юли 1944 г. , отбелязва ТАСС, цитиран от БТА.

В течение на тези два месеца в концлагера са пристигнали 137 влака от Унгария, в които е имало общо около 425 хиляди души. Прокурорите изхождат от това, че минимум 300 000 от тях веднага са били изпратени в газовите камери.

На процеса ще присъстват около 60 оцелели от концлагера и техни роднини, които ще бъдат конституирани като свидетели. В навечерието на процеса те дадоха пресконференция в Люнебург.

Според Ева Пущай-Фахиди от Будапеща това ще бъде едно от най-важните събития в живота й. Хеди Бьом от Ню Йорк каза, че иска Грьонинг да бъде признат за виновен, но не търси отмъщение и не смята за нужно той да влиза в затвора на тази напреднала възраст.

Гръмки съдебни процеси срещу надзиратели от Аушвиц имаше през 1960-те години във Франкфурт на Майн. Последното дело бе приключено през 1976 г., когато един от тях бе оправдан.

През 1985 г. прокуратурата във Франкфурт реши да не повдига обвинение срещу Грьонинг и десетки други бивши служители в концлагера "Аушвиц-Биркенау" с аргумента, че няма причинно-следствена връзка между техните действия и убийствата, извършвани около тях.

Само преди 2 г. прокурорите във Франкфурт отклониха ново искане за процес срещу Грьонинг. Колегите им от Хановер обаче не се съгласиха, окуражени от делото срещу Иван Демянюк, който през 2011 г. бе осъден като съучастник в масово убийство, въпреки липсата на доказателства той лично да е извършил конкретно престъпление по време на службата му като охранител в друг лагер на смъртта - "Собибор".

Ако Грьонинг бъде признат за виновен от съда в Люнебург, го очаква присъда между 3 и 15 г. затвор.