Засилването им тази седмица, докато руската криза се влошава, е съвпадение, а провалът на мултимилиардната руско-германска газова сделка не се дължи на политическа намеса от Берлин.

"Идеята на това, което правим за Украйна, и на политическия натиск не е да се събори руската икономика", подчерта говорителка на външното министерство, цитирана от ДПА и БТА.

"Целта е да се убеди Русия да промени поведението си."

Обявените вчера санкции на ЕС (конкретно за инвестиции в Крим - б.р.) са подписани отдавна и не са нови "в класическия смисъл", каза тя. Целта им е само "да се запълнят дупките" в съществуващите санкции на ЕС.

Вчера най-голямата химическа компания в света, БАСФ (BASF), обяви че отменя споразумението за размяна на активи с руския газов монополист "Газпром".

"Газпром" щеше да получи голяма част от германската газопреносна мрежа, а БАСФ - дялове в сибирски газови полета.

Говорителка на германското министерство на икономиката подчерта, че това решение е взето от предприятието и че не е оказван политически натиск.

В Германия имаше обществено противопоставяне срещу сделката, като критиците казваха, че е стратегическа грешка да се предават ключови активи на страната в момент, когато Берлин е разтревожен от агресивната руска политика.

Ангела Меркел: Санкциите могат да паднат
 
Ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, ЕС може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат изпълнени споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията с Украйна, допълни Меркел.