Документът, одобрен вчера от мнозинството в парламента, предвижда българското Министерство на икономиката да постигне съгласие за покриване на щета, нанесена на фирмите "Цемеко" ООД - София и Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH - Кемпен, и да им плати 2 млн. евро.

Става въпрос за нереализиран проект за завод за цимент от шлака от вече неработещия завод "Кремиковци". През 2008 г., след като не успява да получи разрешение по ОВОС за строителството на завод, германската фирма се оттегля посредством ликвидация.

Заради това Германия я обезпечава, но предявява 4 млн. евро претенции към България заради нарушаването на Договора за насърчаване на инвестиции. След поредица срещи се стига до споразумението да платим половината сума.

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче заяви:

"Това е сделка между правителствата на България и Германия в полза на една частна фирма без никакво правно основание и ощетява българските данъкоплатци с 4 млн. лева".

Същото споразумение стана повод за това председателят на парламента Цецка Цачева да призове депутатката от БСП Мая Манолова да даде имунитета си, за да може да я съди за клевета и обида. Причина за това станаха обвиненията на социалистката, че Цачева е подписала споразумението, за което се оказа, че е обнародвано в "Държавен вестник" преди да бъде ратифицирано от парламента.

По-късно Манолова обяви на брифинг в парламента, че БСП ще обжалва решението на МС.

"И ние сме готови да сюрпризираме ГЕРБ до Коледа (Цачева заяви, че до Коледа ще я зарадва с дело - б.р.), като ще атакуваме решението на МС за изплащане на 4 млн. лв. на немска фирма, която не е направила нито лев инвестиция, която не е купила и една метла", категорична беше червената депутатка.

По думите й по същество тези пари не се дължат и са нарушени редица международни договорености за изплащането им.

Тя отново подчерта, че според кабинета това постановление търси и намира своето основание в неприет закон за ратификация.

Ако президентът не върне закона, ще обмислим и възможности за атакуването му пред Конституционния съд, заяви още Манолова.

Левицата срещу санкциите за Русия

Междувременно БСП внесе предложение за преразглеждане на политиката на санкции на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна, предаде БТА.

От левицата предлагат НС да се обяви против разширяването на санкциите, да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна им отмяна и за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия.

Социалистите смятат, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност и страдат преди всичко гражданите на ЕС и Русия.