Това бе направено в съвместна декларация на австрийския канцлер Кристиан Керн и германския министър на външните работи Зигмар Габриел, публикувана днес от германското външно министерство.

В текста Керн и Габриел изразяват убеждението си, че разглежданите от Конгреса на САЩ нови ограничителни мерки заплашват енергийната сигурност на Европа и вредят на уреждането на кризата в Украйна.

"Заплашването на компании в Германия, Австрия и други европейски страни с глоби на американския пазар, ако те заедно с Русия участват в газови проекти като "Северен поток-2" или ги финансират, привнася абсолютно ново и много негативно качество в европейско-американските отношения", се казва в декларацията.

В документа пише, че единствена цел на тези санкции е опит за проникването на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ. "Не можем да приемем заплахата от незаконни и екстериториални санкции срещу европейски компании", заявяват Керн и Габриел.

Те подчертават, че "енергийните доставки за Европа са работа на Европа, а не на САЩ".

Вчера американският Сенат, в който мнозинство имат републиканците, одобри налагането на нови санкции срещу ключови сектори от руската икономика и физически лица заради тяхната намеса в изборите в САЩ и руската агресия в Украйна и Сирия.