В отговор на предишни критики на Шулц към концерна, неговият главен изпълнителен директор Джо Кезер публикува в четвъртък във в. "Ханделсблат" отворено писмо, предаде Ройтерс.

В него той заяви, че "популистките и агресивни лозунги" на Шулц могат само да помогнат на конкурентите на компанията.

На конференция на младежкото крила но Германската социалдемократическа партия в Саарбрюкен лидерът на партията Мартин Шулц заяви вчера, че няма намерение да отговаря с отворено писмо на Кезер.

"Но ще повторя, каквото вече казах: компания, която съобщава за печалби за 6,3 милиарда евро и после уволнява 6900 души, действа антисоциално и не социално", отбеляза Шулц.

Миналата седмица от концерна съобщиха, че ще свият с 2 процента работната си сила по света, като около половината от съкращенията ще бъдат в Германия. Новината предизвика протести на хиляди работници в различни заводи на Сименс в Германия.

По-рано Мартин Шулц, чиято партия влезе в преговори с консерваторите на Ангела Меркел за подновяване на широката коалиция, бе заявил, че правителството може да реагира на съкращенията в Сименс като се откаже от поръчки към компанията.

В писмото си в "Ханделсблат" Джо Кезер припомня, че концернът внася данъци и социални осигуровки за 20 милиарда евро.

Според критици съкращаването на работни места в заводите на Сименс ще повиши безработицата в източните провинции и може да доведе до засилване на подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Лотар де Мезиер, последният премиер на ГДР и бивш заместник-председател на ХДС на Меркел, заяви пред германската вестникарска група РНД, че компанията е мотивирана само от своите "жалки печалби" и не се интересува от социалните си отговорности.