"Тази мярка е необяснима и неприемлива", каза говорител на германското външно министерство и призова забраната да бъде отменена, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
Велман заяви пред вестник "Берлинер курир", че е бил информиран след кацането си на московското летище "Шереметиево" на 24 май, че му е забранено да влиза в Русия до 2019 г., макар че той има дипломатически паспорт. Казали му да вземе следващия обратен полет за Германия и той прекарал изминалата нощ в транзитната зона на летището, преди да отпътува обратно тази сутрин за родината си.

"Не разбирам и нямам обяснение за тази мярка. Имах авторитетна покана и насрочени официални срещи в Москва, трябваше да водя разговори за бъдещето на Украйна - с изричното участие и на руснаците", обясни депутатът.

Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи. Той е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт.

Неотдавна депутатът заяви по германската телевизия ZDF, че Русия е подпалвач на войната, която се води в Източна Украйна, и че сепаратистите са "маши" на Москва.

Германското правителство протестира пред руския посланик в Берлин, а германският посланик в Москва Рюдигер Фрайхер фон Фрич е направил демарш пред руското външно министерство, съобщи Ройтерс.