Германия предупреди Русия, че нарушаването на санкции, включително преместването в Крим на четири газови турбини, доставени на Русия от компанията "Сименс", обтяга политическите отношения между двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Билд ам зонтаг".

Говорител на външното министерство заяви, че германското правителство няколко пъти е обръщало внимание на Русия за опасност от нарушаване на съществуващите санкции и незаконни действия на руски компании.

Според него руският президент Владимир Путин е уверил по времето на доставката тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, че турбините не са за Крим.

"Правителството отново напомни на Русия за тези уверения и изтъкна, че такова голямо нарушаване на санкциите би натоварило с ново бреме германско-руските отношения", каза говорителят.

"Сименс" се опитва да се дистанцира от скандала, като спира доставките на енергийно оборудване за руски държавни компании и преразглежда споразуменията за доставка.

Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.